How life changed for Rita

How life changed for Rita…. (Hoe het leven veranderde voor Rita… Nederlandstalige versie onderaan)

 

We found Rita Adongo sited under the shade having a light moment with her 72year old mother after taking lunch when we visited at her parents’ home in Lunjere village, Ugunja Sub-County. Soon we were joined by her brother staying in the neighborhood who has been very supportive in the establishment of homemade therapy equipment.

Rita, now 48yrs, who is recovering from waist down paralysis secondary to TB of the spine /HIV, was enrolled into Community Based Rehabilitation (CBR) of Matibabu Foundation and CBR Team International in July 2013 when she attended a medical camp organized by CBR Team International in Sigomere Health Centre where she received medication for het bladder, a tricycle and a four-wheel walker. In addition, she had a prescription of weekly follow up for home based rehabilitation. Some of the exercises she benefited from are; mobilization, strengthening, standing, urine and bowel management and later walking exercises.

The mother of four narrates to us how the CBR project has changed her life from the first time she attended the medical camp. She described how she used to lay on her bed day and night not in a position to carry out her activities of daily living, and how she had to content with the problem of urine incontinence.

Rita is now able to attend support group meetings for Ugema persons with Disability where she is an active member. She uses the tricycle and her four-wheel walker to move to the meeting venue. Something she never used to do before. She also shared her plans of building a goat shed in preparation for the next pass over of dairy goats they have in their support group.

As we left for the next client, Rita stopped us and in an emotional moment said a word of thank you for persistence we had had in visits for home therapy. She stated “I know you as my only true friends because you have been visiting me time and again, I think without you I would be dead”.

 

 

Hoe het leven van Rita veranderde …

 

We troffen Rita Adongo aan in de schaduw, genietend van een moment met haar 72 jarige moeder, nadat ze samen hadden gegeten in haar huis, in Lunjere, Ugunja Sub-County. Even later kwam haar broer er ook bij. Hij heeft haar veel geholpen bij het maken van materiaal waarmee ze therapie kan doen.

Rita is nu 48 jaar. Ze herstelt van een verlamming vanaf de romp naar beneden die het gevolg is van een tuberculose infectie op het ruggenmerg. Ze is in het Community Based Rehabilitation (CBR) programma van Matibabu en CBR Team International kunnen stappen nadat ze aanwezig was op een ‘medical camp’ in het gezondheidscentrum van Sigomere, in juli 2013. Ze kreeg die dag medicatie voor haar spastische blaas, een driewieler en een looprek. Daarnaast werd ze wekelijkse revalidatie aan huis voorgeschreven, dat door de CBR werkers van Matibabu wordt voorzien: mobilisaties, spierversterkende oefeningen, urine en stoelgang management, en stapoefeningen.

Ze is een mama van 4, en ze vertelt hoe het CBR project haar leven veranderde, vanaf het moment dat ze werd gezien op de ‘medical camp’ van CBR Team International. Ze beschrijft hoe ze dag en nacht aan het bed gekluisterd was, en dat ze niet in staat was haar dagelijkse taken uit te voeren, en hoe ze niets kon doen aan haar incontinentie.

Rita is nu in staat bijeenkomsten van een zelfhulpgroep bij te wonen voor mensen met een handicap in Sigomere.  Ze verplaatst zich dankzij de driewieler en het looprek. Dit is iets dat ze daarvoor onmogelijk kon doen! Ze denkt eraan een geitenstal te laten bouwen, en die samen met de zelfhulpgroep te houden.

Bij ons vertrek hield ze ons nog even tegen en in een emotioneel moment sprak ze woorden van dank uit: ‘dank u dat jullie blijven komen om mij  aan huis te behandelen, ik zie jullie als mijn echte vrienden’.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: